Založ si blog

Desivý, no aktuálny scenár.

Desivý, no aktuálny scenár.

 

Text, ktorý píšem, mal byť o školskej akcii. Mal byť. Podľa mňa aj je, pretože nie je iná, dôležitejšia akcia v škole, ako skúška. Zápočet, písomka, test, skúška, je jedno aké to má označenie, na základe týchto pojmov existuje samotná škola a aj študenti. Kvôli skúškam sa celý semester pripravujeme a čítame a študujeme. Mali by sme. Každý to vie, myslí na to, no skutočnosť je úplne iná. Vieme si domyslieť aká. A odrazu je po semestri, po troch mesiacoch náročnej zábavy a akcií, alebo v tom lepšom prípade po náročných mesiacoch práce a brigád popri štúdiu, prišlo celkom nečakane skúškové obdobie a starosti sním spojené.

Skúškové obdobie nepriaznivo vplýva na psychické rozpoloženie vysokoškolákov.

Veľmi nepriaznivo.

Mnohí študenti majú hlavy v smútku, preto mám niekoľko rád a tipov, ako šťastne absolvovať všetky skúšky a opäť sa tešiť zo života, ako pred tým. Žiadna rada nie je univerzálna, to čo sa jednému môže osvedčiť, u druhého nemusí vôbec fungovať, takže berte moje rady mierne s rezervou a vždy sa riaďte zdravým úsudkom a vlastným rozumom.

Najobľúbenejšia časť dňa?

Ráno, ráno, ráno! Ráno je podľa mňa najkúzelnejšie. Všetko sa prebúdza a všetko začína odznova. Predstavuje nové možnosti, nové začiatky, príležitosti, plány, niečo napraviť, urobiť, zažiť. Je plné ilúzií, nádejí a snov. Očakávaní. Túžob. Čo všetko by sme chceli alebo mali za tento deň spraviť. Naplánujem učenie na ráno. To, že milujem rána, však neznamená, že milujem aj vstávanie! Vstávanie je môj najväčší nepriateľ. Uurčite poznáte to večné „ešte chvíľku“ a následné posunutie budíka o 5 minút a tak stále dokola, až prejde najmenej hodina. Ktorú časť dňa máte najradšej?

Plán.

Urobte si plán a zoraďte si skúšky podľa náročnosti, Brain Tracy, svetová kapacita v oblasti coachingu a motivácie napísal knihu s názvom: „Najprv zjedzte žabu“. Inými slovami povedané, najnáročnejšiu úlohu vykonajte ako prvú a potom sa vám už nič horšie nemôže stať. Všetky ostatné úlohy budú ľahšie a hravo ich zvládnete. Čo sa stane, ak začneme najľahšími skúškami? Vyčerpáte si energiu na ľahké prekážky a na tú poslednú najťažšiu vám už energia nemusí ostať.

Niečo pre mňa.

Skúste sami seba odmeniť za náročné skúšky, napríklad kniha, dámy určite ocenia vysnívaný kus oblečenia, alebo si len tak ísť sadnúť niekam s priateľmi na horúcu čokoládu a zabudnúť na starosti, možností je neúrekom a fantázii sa medze nekladú.

Stimulujte, ale s mierou.

Dostávame sa k veľmi kontroverznej téme, energetické nápoje, kofeín a rôzne stimulanty voľne dostupné v lekárňach alebo v obchodoch. Tu platí jednoduchá zásada- všetko s mierou. Kofeín je návyková látka, patrí k tzv. právom aprobovaným, teda povoleným drogám. Kofeín sa vyskytuje v káve, v energetických nápojoch a v rôznych tabletkách určených na stimuláciu mozgu a na zvýšenie koncentrácie (nejdem menovať výrobcov, aby to nebola forma skrytej reklamy). Nanešťastie kofeín je návykový, to znamená, že na rovnaký efekt potrebujete čoraz väčšiu dávku. V tomto prípade je veľmi dôležité načasovanie a vyskúšanie, komu čo najviac sadne. Pamätajte, že ani desať káv denne nemôže nahradiť vedomosti, ktoré ste mali získavať počas celého semestra, ale šálka kávy vás môže nakopnúť, povzbudiť, zbaviť stresu a zvýšiť chuť do štúdia. Ideálne by bolo, kebyže máte na sebe odskúšané ako na vás, ktorý prípravok účinkuje, to čo môže pomôcť jednému, druhému môže naopak uškodiť.

Najdôležitejšie pripomenutie.

Všetko berte s nadhľadom a skúste sa na problém pozrieť z perspektívny niekoľkých rokov, nič sa nestane, ak jednu- dve skúšky neurobíte, vo väčšine prípadov ich môžete v pohode preniesť do ďalšieho ročníka. Viem, že je to zlý pocit neurobiť skúšku, ale svet sa nezrúti. Škola vás má pripraviť na život, nie o život. „Malé porážky vedú k veľkým víťazstvám“- Napoleon Bonaparte. Aj z neúspešnej skúšky sa dá zobrať ponaučenie, zistiť príčiny neúspechu a viackrát nezopakovať rovnaké chyby.

Nemám rada to slovíčko.

To slovíčko, veď viete, začínajúce na písmenko N. Tým slovíčkom je nuda. „Nudím sa“, „Nemám, čo robiť“, „To je strašná nuda“ a tak ďalej, mňa osobne ide priam roztrhnúť, keď niečo také počujem. Jednoducho to neviem pochopiť. Nerozumiem, ako sa môže niekto nudiť.

Vždy je veľa fascinujúcich a zaujímavých činností, ktorým sa môžeme venovať len ich treba nájsť a nie čakať, že oni si nájdu nás!

Ľudia, ktorí sa nudia, trpia podľa mňa len nedostatkom fantázie.

 

Deti a závislosť na televízii

27.05.2013

Závislosť je možné definovať ako neschopnosť, fyzickú či psychickú, zniesť nedostatok média, ktorého prijímanie pociťujeme ako nevyhnutnosť. Závislosť dokáže zmeniť život, zničiť vzťahy a zruinovať osobnosť. S tým, ako prerástli pôvodne nepríliš profesionálne masmédiá na úroveň profesionálnych ovplyvňovačov podvedomia a vedomia výberom [...]

Vplyv televízie na deti

27.05.2013

Televízia má svoje miesto vo voľnom čase dieťaťa, respektíve v čase po príchode zo školy. Televízne vysielanie môže vhodne doplniť voľný čas dieťaťa – či už vo forme zábavnej alebo informačno náučnej relácie. Podľa výskumu Ústavu teórie a praxe žurnalistiky celých 94,3 % rodičov sa domnieva, že pravidelné sledovanie televízie prispieva k rozvoju [...]

Jazyková kultúra v médiách

26.05.2013

V prostriedkoch masovej komunikácie (rozhlas, televízia, tlač) sa zásadne používa (hoci podľa mňa je výstižnejšie povedať by sa mala používať) spisovná slovenčina. Pracovníci týchto inštitúcií sa osobitne pripravujú na výkon svojho povolania a v ich odbornej (vysokoškolskej i stredoškolskej) príprave v spoločenskovedných disciplínach je i jazyková príprava. [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 17148x
Priemerná čítanosť článkov: 3430x

Autor blogu

Kategórie